Älä häpeä itseäsi
Me suomalaiset olemme kautta aikojen olleet nöyrää kansaa, joka ei kersku eikä kehu omia tekemisiään. Niitä, jotka nostavat itsensä ja tekemisensä esiin on pidetty pyrkyreinä, jotka ajattelevat olevansa parempi kuin muut.
Kuitenkin jokaisella meistä on taitoja, joissa erotumme toisistamme. Joku on taiteellisesti lahjakas, toinen on haka matemaattisissa tehtävissä, kolmas hallitsee kirjoittamisen taidon ja joku muu on lahjakas liikunnallisesti.
Kaikkia osaamisia tarvitaan ja toivon, että jokainen pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan ja intohimoaan työssään tai harrastuksessaan.
Kun samanlaiset osaajat kerääntyvät yhteen, syntyy yhteinen ymmärrys ja omaa osaamista jaetaan yhteisen hyvän eteen. Ajattele vaikka omaa työpaikkaasi. Saman asian asiantuntijat yhdistyvät organisaatioiden rakenteissa: on talous-, myynti- tekniikka-, markkinointi- ja HR-yksiköitä, joissa osaaminen tiivistyy jokaisen tekijän toimesta yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.
Otan esimerkiksi henkilöstöhallinnon: HR vastaa työsuhteen elinkaaresta rekrytoinnista eläköitymiseen. Monelle HR on näkyvä vain palkkapäivänä., jonka varmistaa asiantuntevien palkanlaskijoiden osaaminen, jolloin palkat maksetaan oikein ja ajallaan. HR:ssä toimii kuitenkin monta erilaista osaajaa. Rekrytointi on mielestäni yrityksen kriittisin tehtävä, joka onnistuessaan vie yritystä eteenpäin osaavan ja motivoituneen työntekijän tultua valituksi. HRD vastaa kehittymisen prosesseista ja organisaation kokonaisosaamisesta varmistaen sekä yksilön, tiimin että koko työyhteisön kehittymisen. HRM auttaa työntekijöitä ja esimiehiä työsuhde-asioiden selkeyttämisessä. HR on myös paljon muuta, tässä vain muutama esimerkki erilaisista vastuista. Toivon jokaisen pystyvän omassa roolissaan hyödyntävän niitä taitoja, jotka ovat hänelle mieluisia, vahvoja ja innostavia. Näin syntyy työmotivaatio joka auttaa jaksamaan ja kehittymään omassa työssään.
Opettele sanoittamaan osaamisesi
Suurin osa meistä tietää olevansa hyvä omassa työssään, harva kuitenkaan sanoo sitä ääneen.
Usein omaa työtä on vaikea arvioida kun sitä katsoo sisältäpäin. Jos pystyt laajentamaan perspektiivisi ja katsomaan osaamistasi ulkopuolisin silmin, huomaat, että itse asiassa olet saanut paljon aikaan, tehokkaasti ja nopeasti.
Mitkä asiat vaikuttivat onnistumiseesi ja mitä opit tehtävästä ja itsestäsi? Missä toimit toisin kuin aiemmin, mikä erityisesti auttoi sinua eteenpäin, miltä sinusta tuntui onnistuessasi ja miten aiot hyödyntää kokemustasi jatkossa?
Omaan työhön liittyvät osaamiset on usein kuvattu itsestäänselvyyksinä koska ne koetaan osana omaa työtä, joka ei kuitenkaan ulkopuoliselle aukea samalla tavalla. Eri yrityksissä myös saman tehtävänimikkeen alla tehdään paljon erilaisia tehtäviä, jotka eivät ole itsestäänselvyyksiä vaikkapa hakiessasi uutta työpaikkaa. Siksi osaamisen ja tulosten sanoittaminen on tärkeää, kirjallisesti hakemukseen ja sanallisesti haastatteluun.
Mitä osaamista olet oppinut harrastusten kautta? Miten tämä osaaminen auttaa sinua omassa työssäsi? Missä voit hyödyntää sitä?
Ole ylpeä saavutuksistasi
Älä vähättele osaamistasi, vaan ole ylpeä siitä mitä olet tehnyt ja saanut aikaiseksi.
Tunnista ne tekijät, jotka ovat olleet tueksi onnistumisessa jotta voit hyödyntää niitä myös jatkossa. Ole valmis kertomaan omista saavutuksistasi muille. Ei kerskuaksesi aikaansaannoksistasi, vaan aidosti auttaaksesi ja kannustaaksesi heitä onnistumaan omissa tehtävissään.
Aika monelle on vaikea sanoa ääneen olevansa hyvä jossain tietyssä asiassa. Ihan turhaan me ollaan vaatimattomia!
Kerro miten toimintasi on vaikuttanut työhösi: onko jokin asia tehty paremmin/helpommin/nopeammin tai peräti täysin uudella tavalla? Miten se vaikutti kokonaisuuteen, mitä opit siitä ja miten hyödynnät oppimaasi?
Kerro siis avoimesti saavutuksistasi, oivalluksistasi, innostuksestasi!
Ole ylpeä, mutta älä ylpisty!
Vastaa