Oletko joskus epäonnistunut? Harmittaako, että lopputulos ei ollut tyydyttävä?
Et ole yksin.
Väitän että jokainen meistä on epäonnistunut joskus. Se tietysti harmittaa ja saattaa viedä mielen maahan. Joskus epäonnistuminen vaikuttaa negatiivisesti tosi pitkään.
Merkityksellä on merkitystä
Pienet epäonnistumiset voi ohittaa olankohauksella silloin kun tavoite ei ole ollut merkityksellinen. Merkityksellisyydellä tarkoitan sitä, että tavoite liittyy vahvasti jonkun asian intohimoiseen saavuttamiseen ja sillä on vahva vaikutus muutokseen, jota olet hakemassa. Silloin koet muutoksen niin tärkeäksi että se ohjaa sinua priorisoimaan tekemisesi tavoitteen saavuttamiseksi.
Vanha sanonta ”yrittänyttä ei laiteta” on lohduttava monella tavalla. Vaikka kuinka haluat onnistua ponnisteluissasi muutoksen eteen, jokin tavoite voi olla hankala tai erittäin hankala saavuttaa. Ajatus muutoksesta ei vielä ole muutos. Muutos on tavoitetila, jonka eteen pitää tehdä toimenpiteitä sen toteutumiseksi. Hyvä muutos-suunnitelma alkaa tavoitetilan määrittämisestä. Määrittelyssä on hyvä miettiä optimaalinen paras lopputulos ja heti siihen kytkeytyneenä myös riittävän hyvä tulos. Mieti myös valmiiksi mitä muutos vaatii konkreettisesti: lujaa tahtoa, innovatiivisia ratkaisuja, ketteryyttä vaihtaa toimintatapaa lennosta, sitkeyttä jaksaa loppuun asti ja onnistumisten juhlimista jo matkan aikana.
Oppimisen oivaltaminen
Jos lopputulos ei ole tyydyttävä tai epäonnistuit totaalisesti, mieti mikä meni pieleen. Sen sijaan että syyttäisit olosuhteita tai muita ulkoisia tekijöitä, tarkkaile omia valintojasi ja toimintaasi muutoksen edetessä. Missä olisit voinut toimia toisin ja mitkä asiat tai osaamiset olisi vienyt sinut tavoitteesi kanssa maaliin? Tärkeintä on oppia omasta toiminnasta, asenteista, vuorovaikutuksesta muiden kanssa, tavoitteen merkityksellisyydestä itselle ja muille sekä sitoutumisesta muutoksen saavuttamiseksi.
Kasva ja kukoista
Muuta risut ruusuiksi oppimasi perusteella. Kun käyt läpi eri toteutusmahdollisuuksia (joita löytyy aina jälkikäteen) pohdi samalla miten ja missä voit käyttää oppimaasi hyödyksi. Vaikka tavoitteet ja muutos olisi aivan erilaiset kuin aiemmat, voit löytää ratkaisuja kokemuksistasi. Mieti rohkeasti mihin aikaisempaan kokemukseen voit verrata edessäsi olevaa haastetta. Miten toimit aiemmin, miten ratkaisit tilanteen, mitkä olivat oppisi siitä tilanteesta ja mitä ratkaisuja silloin mietit. Saatat ilahtua siitä, että matkallasi on ollut näitä risuja, jotka seuraavan haasteen kohdalla muuttuvat ruusuiksi.
Uskalla siis ottaa epäonnistumiset loistavana mahdollisuutena oppia, kasvaa ja loistaa jatkossa.
Ruusuista viikonloppua!
Vastaa