Pienet ja suuret lupaukset
Lupauksia ovat kaikki sellaiset asiat jotka kerrot suorittavasi, tekeväsi tai hoitavasi.
Mikä sitten tekee lupauksesta suuren tai pienen?
Usein ajatellaan, että suuria lupauksia ovat ne, joilla on vahva vaikutus paitsi sinulle itsellesi myös muille. Jotain sellaista, joka vaikuttaa laajemmin, vahvemmin ja useampiin ihmisiin. Lupaus rakastaa myötä- ja vastoinkäymisissä on yksi suurimmista. Kun olet tilivelvollinen muille, tulee lupaukselle erityinen kerroin, joka velvoittaa suorittamaan annetun lupauksen loppuun asti. Tällaiset lupaukset yleensä hoidetaan isolla prioriteetilla ja joutuisasti.
Mitkä ovat sinulle riittävän suuria lupauksia, jotta ne varmasti tulee tehtyä? Mikä tekee niistä tärkeitä?
Pieninä lupauksina pidetään arkisiin askareisiin liittyviä asioita, esim. roskien viemistä, puhelua tiettyyn aikaan tai vaikkapa tavaroiden laittamista paikalleen. Usein näiden lupausten prioriteetti ei ole korkealla, joten ne voi joskus jäädä tekemättä, unohtua tai siirtyä tuonnemmaksi.
Mikä on mielestäsi pieni lupaus? Miten se eroaa isosta lupauksesta? Onko hyväksyttävämpää jättää pieni lupaus täyttämättä?
Lupaan ja vannon kautta kiven ja kannon
Lupaukseen liittyy aina luottamus. Luottamus siihen, että lupauksen antaja pitää sanansa ja on luottamuksen arvoinen. Työkaveri luottaa siihen että asia hoituu toimestasi lupaamanasi ajankohtana, vanhempi luottaa siihen että teini tulee kotiin sovittuna ajankohtana, kaveri luottaa siihen että tulet talkoisiin, mummo luottaa siihen että soitat luvattuna päivänä…
Mitä jos et pidä lupaustasi?
Jos pettää luottamuksen kerran sen voi saada anteeksi, varsinkin jos siihen on joku molempien mielestä pätevä syy. Myöhästyminen tapaamisesta junan/auton/fillarin hajottua kesken matkan tai joku muu itsestä riippumaton, äkillinen ja yllättävä syy voi olla sellainen jonka molemmat osapuolet ymmärtävät itsestä riippumattomaksi ja hyväksyttäväksi.
Mikäli samat syyt toistuvat ne muuttuvat tekosyiksi ja tekosyyt mielletään välinpitämättömyydeksi. Välinpitämättömät lupaukset eivät synnytä luottamusta. Jos henkilö on toistuvasti myöhässä, ei suorita lupaamiaan tehtäviä tai unohtaa lupauksensa hän todennäköisesti ei alunperinkään aikonut täyttää eikä sitoutua lupaukseensa.
Luottamus katoaa ja tilalle tulee lumetta. Kun luottamusta ei ole, ei henkilön sanalla ole mitään arvoa. Lopulta häntä ei enää pyydetä hoitamaan asioita, hänen aikatauluihinsa tai tekemisiinsä suhtaudutaan varauksella. Mieluummin asiat tehdään itse kun joka tapauksessa ne tulevat pyytäjän syliin viimehetkellä tai myöhässä tehtäväksi.
Miltä sinusta on tuntunut kun et ole voinut pitää lupaustasi? Mitä ajatuksia sinussa on herännyt kun toinen ei ole pitänyt lupaustaan?
On tärkeää miettiä mitä on lupaamassa.
Usein olemme imarreltuja siitä, että meihin luotetaan. Usein haluamme vilpittömästi auttaa. Joskus haluamme näyttää itsellemme ja muille että osaamme ja pystymme tekemään asioita jotka ovat haastavia. On tärkeää miettiä mitä minulta oikeasti ollaan pyytämässä. Onko tämä asia jonka osaan tai haluan hoitaa? Miten paljon tehtävä vie aikaa ja kykenenkö suoriutumaan siitä annetussa aikataulussa? Jos tuntuu siltä, että tehtävä on mahdoton on parasta kieltäytyä ja perustella pyytäjälle miksi ei voi sitä luvata. Kieltäytyminen perusteluineen on omiaan kasvattamaan keskinäistä luottamusta.
Milloin olet luvannut mahdottomia? Miltä tuntuu sanoa ei? Mihin asetat omien lupaustesi rajat?
Muista, että luottamus syntyy lupausten pitämisestä.
Vastaa